Soorten subsidies voor ondernemers?

Er zijn veel soorten subsidies & regelingen voor ondernemers, de WBSO, MIT en Innovatiebox. Check hier snel en gratis of je in aanmerking komt voor een subsidie.

Check direct of je in aanmerking komt voor WBSO?

Doe de gratis Subsidie-scan!

Subsidiemogelijkheden vaak onbekend bij ondernemers

Veel ondernemers weten niet eens dat ze in aanmerking kunnen komen voor één of meer subsidies. De groei van je bedrijf heeft de focus, je hebt geen idee waar je moet starten met subsidies en geen tijd om je in te lezen in de vele soorten subsidies en regelingen die er zijn. Als je het dan al weet, is het aanvragen van een subsidie of regeling niet gemakkelijk, kost veel tijd en brengt het een hoop frustratie met zich mee. Het maakt niet uit of je een (startende) ondernemer, startup of scaleup bent, want er zijn veel soorten subsidies beschikbaar voor bedrijven en organisaties die innoveren of investeren in arbeid, energiebesparing, zorg of onderwijs. Een subsidie is een tijdelijke bijdrage ten behoeve van het starten van een activiteit waarvan het economische belang niet direct voor de hand ligt. Op deze pagina richten we ons op subsidies voor Innovatie en R&D. Veel ondernemers zijn hiermee bezig, en kunnen met de WBSO-subsidie, de Innovatiebox-subsidie, de SIDN subsidie of de MIT-subsidie vele duizenden euro’s besparen.

Welke soorten subsidies zijn er?

Wij krijgen regelmatig vragen over subsidies vanuit startups, ZZP-ers, MKB bedrijven. Er zijn vele soorten subsidies, maar voor deze groep zijn de subsidies voor Innovatie en R&D het meest interessant. Welke soorten subsidieregelingen zijn er allemaal nog meer voor deze doelgroep, we zetten ze voor je op een rijtje:

 • WBSO subsidie;
 • MIT-subsidie;
 • Eurostars subsidie;
 • Innovatiebox-subsidie;
 • SIDN subsidie;
 • SDE++ subsidie (Stimulering Duurzame Energietransitie);
 • EFRO subsidie;
 • SLIM-regeling subsidie (Stimuleringsregeling Leren en Ontwikkelen);
 • Horizon 2020 subsidie;
 • Eureka subsidie;
 • of een andere subsidie.

Wij gaan op deze pagina in op de WBSO-subsidie, de Innovatiebox-subsidie, de SIDN subsidie en de MIT-subsidie. Als je vragen hebt over één van de andere subsidies, kun je altijd contact met ons opnemen.

Soorten subsidies: de WBSO subsidie

De afkorting WBSO staat voor Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk. Het is een fiscale regeling voor vernieuwing en het stimuleren van technische innovatie. Als je iets wilt ontwikkelen (of onderzoeken) kom je in principe in aanmerking voor de subsidie. Ook als je dit doet voor één van je klanten, zoals de ontwikkeling van (delen van) software of de ontwikkeling van (delen van) een fysiek product of productieproces. De ontwikkelingen dienen wel technisch nieuw te zijn. Er zij nog een aantal voorwaarden om in aanmerking komen. Lees hier meer over WBSO.

Soorten subsidies: Eurostars subsidie

Eurostars is een innovatiesubsidie voor ondernemers met Internationale groei ambities, die werken aan een grensoverschrijdende R&D-projecten. Lees hier meer over Eurostars.

Soorten subsidies: Innovatiebox subsidie

Als je winst maakt met innovatieve activiteiten, kun je gebruik maken van de innovatiebox. De innovatiebox verlaagt de vennootschapsbelasting voor winsten uit innovatieve activiteiten. Met de Innovatiebox subsidie betaal je als ondernemer slechts 7% vennootschapsbelasting (in plaats van het maximale tarief van 25%) over de winsten die je hebt behaald met je WBSO-projecten. De Belastingdienst voert de innovatiebox uit. Lees hier meer informatie.

Soorten subsidies: de SIDN subsidie

Het SIDN fonds stelt geld beschikbaar aan vernieuwende internetprojecten. Dit doen ze met de SIDN subsidie, om projecten die het internet versterken of die internet op een vernieuwende manier inzetten te stimuleren. De SIDN subsidie loopt van 10.000 tot 75.000 euro.

Soorten subsidies: de MIT subsidie

De MIT-subsidie is minder bekend dan de WBSO. MIT staat voor Mkb-innovatiestimulering Regio en Topsectoren voor de ontwikkeling van een innovatief product of proces. Als je dit type ontwikkeling wilt doen met een ander bedrijf is dit dé beste subsidie. Het innovatieve product of proces moet vernieuwend zijn ten opzichte van de reeds bestaande technologie. Daarnaast dient het een maatschappelijke impact te hebben in combinatie met een goede business case. In aanmerking komen voor deze of een andere Europese subsidie lijkt eenvoudig, maar de aanvraag is veelal complex.

De WBSO subsidie aanvraag is een goed startpunt

soorten-subsidiesDe WBSO is een goed startpunt, want het is tevens het toegangsbewijs voor de Innovatiebox, waarmee je minder vennootschapsbelasting betaald. Ook kun je de WBSO combineren met andere subsidies, zoals de MIT-subsidie of EFRO. Hoe dan ook, wij helpen je bij subsidies, want jouw software ontwikkelingen zijn onze uitdaging. Deze uitdaging is om de vertaling te maken naar een subsidieaanvraag waar jullie een deel van jullie investering vergoed kunnen krijgen. Door onze jarenlange ervaring bepalen we snel of je in aanmerking komt, dienen we de subsidie aanvraag in en kunnen we deze snel afhandelen. We maken een telefonische afspraak met één van de ontwikkelaars en vragen hem alles over de projecten. Deze informatie is nodig om een goede aanvraag te definiëren. Dit concept leggen we voor aan jou en dan maken we de aanvraag compleet voor verzending.

Deze en meer labels adviseren wij over subsidies:

Ondernemers, start-ups, scale-ups van klein tot groot en uit alle sectoren, vinden ons.

Niet gevonden wat je zocht?

Laat dan onderstaande formulier in. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op om verder te praten.