Innovatiebox, fiscale regeling WBSO & RDA‎

Innovatiebox subsidie. Maak je winst met innovatie? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor 18% korting op je VPB vennootschapsbelasting met de innovatiebox.

Check direct of je in aanmerking komt voor Innovatiebox?

Wij krijgen dagelijks vele vragen over de innovatiebox subsidie. Deze vragen en antwoorden zijn voor meer ondernemers interessant. Op deze pagina geven we je antwoorden op de belangrijkste vragen over de Innovatiebox. Hoe vraag je deze subsidie aan? Komt mijn onderneming in aanmerking? Hoe haal je het maximale voordeel uit de innovatiebox? Welke stappen moet je zetten? Waar dien je op te letten en rekening mee houden? Op deze en meer vragen geven we je alle antwoorden.

Kan iedereen gebruik maken van de Innovatiebox?

De overheid beloont met de Innovatiebox enkel ondernemers die succes hebben met innovatie. Dit doe ze met subsidies en fiscale voordelen, zoals de Innovatiebox.

Wanneer kom je in aanmerking voor de Innovatiebox?

Ondernemers die gebruik willen maken van de innovatiebox hebben een WBSO-beschikking nodig. Verder dien je zelf in staat te zijn om R&D uit te voeren. Dit kan met een team of afdeling, die als taak heeft nieuwe producten of diensten te ontwikkelen. Dit wordt onderbouwd met verkregen S&O-verklaring(en) of octrooi(en).

Geen wijzigingen innovatiebox 2020

Voor het kalenderjaar 2020 zijn er vooralsnog geen wijzigingen binnen de innovatiebox-regeling.

Innovatiebox percentage van 7% naar 9% in 2021

Voor 2021 wilt het kabinet wel wijzigingen doorvoeren, namelijk:

  • een verlaging van de winstbelasting voor BV’s (VPB) gaat naar 25%. Door de verlaging genieten ondernemers een hoger belastingvoordeel, het netto voordeel uit de innovatiebox-subsidie is daardoor lager;
  • verhogen innovatiebox belasting van 7% naar 9%. Winsten uit innovatieve activiteiten worden dan belast tegen een tarief van 9%, mits tijdig een innovatiebox-aanvraag wordt gedaan.

Hoeveel voordeel heb ik als ondernemer van de Innovatiebox?

Normaliter draag je 20-25% aan Vennootschapsbelasting (VPB) af aan de belastingdienst. Met de Innovatiebox draag je over de winst die je behaalt met innovatieve producten, projecten en diensten slechts 7% af. In 2021 gaat dit naar 9%.

Een octrooi of een WBSO verklaring als toegang tot de innovatiebox?

Ons advies zou zijn om dit met een WBSO verklaring te doen. Dit is sneller, innovaties uit het verleden tellen mee en de verklaring kan worden afgegeven voor onderzoek dat nog loopt. Octrooien zijn concrete bewijzen van innovatie en hebben betrekking op innovaties die al ontwikkeld zijn. De aanvraag duurt lang, is complex en kostbaar. Lees meer over WBSO.

Immateriële activa in de Innovatiebox

Elk immaterieel activum dat voldoet aan alle voorwaarden kun je plaatsen in de Innovatiebox te plaatsen. Elke ondernemer heeft maar één innovatiebox, waar alle immateriële activa in komen te staan waarvoor je gebruik wilt maken van het lagere belastingtarief van 5%. Het is niet mogelijk om verschillende immateriële activa in verschillende innovatieboxen te plaatsen en je kunt de innovatiebox niet toepassen als het immateriële activum nog in ontwikkeling is.

Gelden er administratieve verplichtingen voor de innovatiebox?

Als je als ondernemer kiest voor toepassing van de innovatiebox dan gelden er een aantal administratieve verplichtingen. Je dient in de administratie gegevens op te nemen waaruit duidelijk blijkt dat je één of meer immateriële activa bezit die in aanmerking komen voor de Innovatiebox, wat het bedrag is van de voordelen uit deze immateriële activa en hoe je deze voordelen hebt bepaald. Op de site van de RVO lees je meer.

Aan welke voorwaarden dient de immateriële activa te voldoen?

Je dient de immateriële activum zelf ontwikkeld te hebben. De speur- en ontwikkelingsverklaring ofwel S&O-verklaring heb je gekregen voor het werk dat nodig was om deze immateriële activa te ontwikkelen. De winst die met deze activa is behaald dient voor tenminste 30% het gevolg zijn van jouw innovatie.

Welk deel van de winst kan ik toeschrijven aan eigen innovatie?

Met een octrooi of S&O-verklaring krijg je toegang tot de Innovatiebox. Samen met de Belastingdienst wordt vervolgens vastgesteld welk gedeelte van de winst aan je eigen innovatie is toe te schrijven. Dit kan oplopen tot een belastingvoordeel van tot wel 70%, en hangt af van de zogenaamde toerekenmethodiek.

Hoe vraag je deze innovatiebox aan?

De aanvraag voor de Innovatiebox kun je zelf doen, maar de meeste ondernemers besteden dit uit aan een gespecialiseerd subsidie bureau. Deze subsidie aanvraag doe je samen met een belastinginspecteur. Bij de inspecteur dien je een verzoek in met onderbouwing om gebruik te mogen maken van de innovatiebox. Het verzoek met de onderbouwing is maximaal 20 pagina’s, en bevat informatie over de markt waar je actief bent, hoe de onderneming organisatorisch is opgebouwd en de fiscale eenheid. Daarnaast dient duidelijk te zijn uitgelegd welke innovaties door zijn ontwikkeld, hoe belangrijk deze zijn in de bedrijfsvoering en in de aangeboden producten en diensten.

Komt mijn bedrijf in aanmerking voor de innovatiebox?

de-innovatiebox-subsidieJa, als er sprake is van een innovatief product, proces of programmatuur waarvoor een WBSO-beschikking of octrooi is afgegeven. Daarnaast moet er sprake zijn van aan de innovatie toerekenbare winst. Dankzij onze ervaring met de Innovatiebox kunnen we snel vaststellen of je onderneming voordeel heeft van de Innovatiebox. Wij dienen een aanvraag in op basis van een gedegen analyse van de financiële situatie en overleggen met de belastingdienst. Wij verzorgen de aanvraag van de innovatiebox en alle communicatie. Ons doel is dat jij de fiscale voordelen van de innovatiebox optimaal kunt benutten. Wij werken op basis van no cure, no pay werken, dus onze factuur ontvang je pas wanneer de Innovatiebox subsidie krijgt.

Persoonlijk contact over de innovatiebox?

Wil je de Innovatiebox aanvragen? Of de innovatiebox combineren met WBSO en profiteren van extra belastingbesparing? Wij helpen je graag. Neem voor meer informatie contact op met één van onze Innovatiebox consultants door onderstaande formulier in te vullen.

Weten of je voor subsidie in aanmerking komt?

Gebruik gratis onze subsidie-scan en ontvang geheel vrijblijvend advies over jouw subsidie mogelijkheden van één van onze specialisten.

Wil je meer informatie over de Innovatiebox?

Vul dan onderstaande formulier in en wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.