De meest gestelde vragen over WBSO

Check direct of je in aanmerking komt voor WBSO?

Wekelijks spreken talloze startups, ondernemers, ZZP’ers, MKB-ers met WBSO intermediairs om hun subsidie mogelijkheden te bepalen, ook met onze specialisten. Er bestaat nog een hoop onduidelijkheid over deze subsidie, gezien de diversiteit aan vragen die (nog) worden gesteld. Met dit artikel over ‘de meest gestelde vragen over WBSO’ willen we deze subsidie proberen te verduidelijken. Kom ik in aanmerking voor deze subsidie? Moet ik subsidie terugbetalen als mijn project mislukt? Hoe doe ik een WBSO aanvraag? Welke R&D projecten vallen binnen de WBSO? Doet de RVO controles? Wat levert deze subsidie mij op? Dien ik een administratie bij te houden? Hieronder geven we antwoorden op de meest gestelde vragen over WBSO, het startpunt voor ondernemers die subsidie krijgen of WBSO willen krijgen.

Hoe leg je de WBSO uit aan ondernemend Nederland?

De WBSO is een fiscale stimuleringsregeling die een deel van de loonkosten, overige kosten en uitgaven voor Speur- en ontwikkelingswerk (S&O) compenseert. Ondernemers dragen minder loonheffing af, ZZP’ers krijgen een vaste aftrek voor S&O en voor starters is er een extra tegemoetkoming. Zo wil de Nederlandse overheid innovatie stimuleren.

Waar staat S&O voor?

Bij WBSO spreken van de afkorting S&O, wat staat voor Speur- en ontwikkelingswerk (S&O). Dit is hetzelfde als de Engelse variant Research & Development (R&D).

WBSO, RDA, S&O…..ik snap het niet meer?

Dat is helemaal niet gek. We leggen het even voor je uit. De WBSO staat voor Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk en dit is een innovatiesubsidie. R&D is hetzelfde als S&O, en uit dit werk komen innovaties voort. RDA staat voor Research en Development Aftrek, en verlaagt de overige kosten en uitgaven. S&O en RDA zitten samen in de WBSO.

Wie voert de WBSO uit?

De Rijksdienst voor ondernemend Nederland (RVO) voert de WBSO uit in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Wat zijn de veranderingen per 2020?

De derde dinsdag van september staat jaarlijks in het teken van Prinsjesdag, een belangrijke dag voor ondernemers. De Miljoenennota en Rijksbegroting geven dan duidelijkheid over het (subsidie)beleid, en de veranderingen. Voor 2020 zijn er wat veranderingen, per 1 januari 2020:

  • kunnen ondernemers de WBSO-aanvraag tot één dag van tevoren aanmelden, dit was minimaal één kalendermaand vóór het begin van de aanvraagperiode. Aan het eind van het jaar, moet de WBSO aanvraag uiterlijk 20 december binnen zijn;
  • Ondernemers mogen per 2020 maximaal vier keer per jaar een WBSO aanvraag indienen. Dit was drie keer per jaar.

Wie komt er in aanmerking?

Iedere ondernemer in Nederland die een S&O ofwel R&D project gaat doen, kan een WBSO aanvraag indienen. De WBSO helpt bij de financiering van dit project, door het verlagen van de (loon)kosten voor technisch wetenschappelijk onderzoek en ontwikkeling.

Welk budget is er beschikbaar voor WBSO?

In het jaarlijkse Belastingplan stelt het kabinet het budget voor de WBSO vast. Voor 2020 bedraagt het budget € 1.281 miljoen euro.

Maakt het uit als mijn R&D project mislukt?

Als je S&O project mislukt hoeft de subsidie niet te worden terugbetaald. Enkel wanneer de uren en kosten lager uitvallen dan verwacht, dan mogelijk wel. Aan het einde van het kalenderjaar dien je door te geven hoeveel uren en kosten uiteindelijk er daadwerkelijk zijn besteed. Indien nodig wordt de subsidie dan naar rato bijgesteld.

Welke S&O projecten komen wel en niet in aanmerking voor WBSO?

Projecten die voor de WBSO in aanmerking komen, kenmerken zich door een concreet technisch probleem dat wordt opgelost. Routinematige ontwikkeling valt hier niet onder. Dit zijn technisch nieuwe ontwikkelingsprojecten van fysieke producten, fysieke productieprocessen of programmatuur. Of voor het uitvoeren van technisch-wetenschappelijk onderzoek (TWO). De subsidie krijg je voor S&O-werkzaamheden van jezelf en/of je medewerkers, of voor kosten en uitgaven die je maakt voor het uitvoeren van je eigen S&O-project(en).

Wat zijn voorbeelden van projecten die de WBSO subsidie krijgen?

Hier volgen wat circulaire voorbeelden van productinnovaties die Nederlandse ondernemers met steun van de WBSO ontwikkelden. Verpakkingen van biomassa, vliegende auto’s, energieopwekkende dansvloeren, 3-D metaalprinters, kinderwagens van 100% gebruikte kunststof en visnetten van zeewier.

Hoe vraag ik WBSO-subsidie aan?

Je dient een aanvraag voor een WBSO-project in via een intermediair, of zelf via het eLoket van RVO.nl. De aanvraag beschrijft het project, en bevat een inschatting van de uren, eventuele kosten en planning van de activiteiten. Een WBSO-subsidie kun je aanvragen voor een periode van minimaal 3 maanden en maximaal 12 maanden. Na het indienen van je aanvraag, krijgt deze de status in behandeling. De behandelaar bij de RVO kan tijdens de behandeling om extra informatie vragen. Uiteindelijk krijg je een brief van de RVO waarin staat of en hoeveel subsidie je zult ontvangen.

Hoe lang duurt het aanvragen van WBSO?

Het proces van het indienen van de aanvraag bij de RVO, tot het ontvangen van de brief met de subsidie duurt ongeveer 3 maanden.

Wat levert de WBSO mij op?

Via je intermediair of van de RVO krijg je per brief de toegezegde subsidie. Je krijgt per uur subsidie en deze bereken je over het gemiddelde uurloon van de medewerkers die bij het ‘innovatie’ project zijn betrokken. In het begin is dit 29 euro per uur. Je kunt daarnaast nog kiezen voor een toeslag op het uurtarief van 10 euro voor overige kosten, zoals het maken van een prototype, inrichten demoruimte, etc. De WBSO-subsidie bedraagt zo’n 32% en startende bedrijven krijgen zelfs 40%. Wat de WBSO jou exact oplevert hangt dus onder andere af van de rechtsvorm van je bedrijf. De door de RVO in de brief toegezegde subsidie kan je boekhouder maandelijks in mindering brengen op de loonheffing (LH).

Hoe en wanneer dien ik een aanvraag in?

Een WBSO aanvraag dien je via je intermediair of bij het eLoket van de RVO in. Je kunt alleen een aanvraag indien voor toekomstige werkzaamheden, dus een aanvraag dien je altijd vooraf in. Je kunt uiterlijk tot 31 augustus een WBSO aanvraag indienen voor de periode van 1 oktober tot en met 31 december van dit jaar. Een aanvraag voor de periode vanaf januari 2021 kan tot uiterlijk 30 november 2020 worden ingediend bij de RVO. Je intermediair kan hier meer over vertellen.

Hoe houd ik de WBSO administratie bij?

Als je goedkeuring voor de WBSO subsidie hebt gekregen, dien een administratie bij te houden. Per project maak je een dossier aan dat je continu bijwerkt, voor jezelf en voor de RVO. In dit dossier staat welke medewerkers op welke dag aan het project hebben gewerkt, wat de voortgang is en welke kosten zijn gemaakt. De RVO kan je bedrijf bezoeken of het dossier opvragen, dit laten zij vooraf weten.

Zijn er WBSO controles?

Ja, er zijn WBSO controles van de RVO. Zij kunnen de dossiers opvragen van de projecten die in aanmerking komen voor de subsidie. Of ze kunnen je bedrijf bezoeken, dit bezoek kondigen ze vooraf aan.

Kan ik de WBSO zelf aanvragen, kun je dit beter door een intermediair laten doen?

wbso-veel-gestelde-vragenZorgen dat je de benodigde WBSO subsidie krijgt is een uitdaging, zeker als je dit er “even” bij doet. Intermediairs doen dit dagelijks, en met hun jarenlange ervaring hebben ze een hoge succesratio. Het kost namelijk allemaal tijd , zeker de eerste keer. Denk aan de inventarisatie, de subsidie aanvraag, de jaarlijkse controle, etc. Intermediairs vertalen uitdagende innovaties naar overtuigende WBSO aanvragen, en ontzorgen je volledig vaak op basis van ‘No Cure, No Pay’.

WBSO aanvullende vragen

Heb je aanvullende vragen voor de WBSO ontvangen? Geen probleem, tegenwoordig stelt de RVO steeds vaker vragen over ingediende WBSO-aanvragen. Dit komt omdat de beoordeling is aangescherpt, en je niet ‘zomaar’ WBSO subsidie meer krijgt. Ondernemers dienen dus steeds vaker extra gegevens aan te leveren, en meer verantwoording af te leggen. Bijvoorbeeld omdat om het project (S&O) nog te abstract of te functioneel is beschreven. Door extra inzicht te geven krijg je in de meeste gevallen alsnog de aangevraagde WBSO subsidie.

Er zijn nog talloze aanvullende vragen WBSO te bedenken. Heb je een aanvulling, dan horen we dat graag. Wij zullen dit artikel in ieder geval continu bijwerken zodat jij altijd beschikt over de antwoorden op de veel gestelde vragen over WBSO.

Niet gevonden wat je zocht?

Laat dan onderstaande formulier in. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op om verder te praten.